Gezond en veilig wonen

U kunt zelf veel doen om gezond en veilig te wonen. Op deze pagina geven wij u hier informatie over.

Asbest

Asbest werd vroeger veel gebruikt in gebouwen en woningen. Later werd pas bekend dat asbest risico's voor de gezondheid met zich mee kan brengen. Asbest is vanaf 1983 vrijwel niet meer toegepast en sinds 1 juli 1993 (nagenoeg) verboden.

Klussen? Eerst bellen.

Gaat u klussen op plekken waarvan u twijfelt of ze asbest bevatten, bel dan met ons team Woonservice 079 343 80 00. Zij adviseren u dan wat u het beste kunt doen of verwijzen u door.

Waar kan asbest zitten?

U kunt asbest tegenkomen in gevelplaten en rond de schoorsteen, in vinylzeil, in huishoudelijke apparaten of in cement/golfplaten op een schuurtje. Zolang asbest niet wordt bewerkt, bijvoorbeeld door zagen, schuren of boren, komen er geen asbestvezels vrij en is er geen risico voor de gezondheid. Zelfs wanneer asbestvezels vrijkomen, is het risico klein, maar is het er wel.

Kijk voor meer informatie over asbest op de website van de Rijksoverheid

Brand en preventie

Hang brandmelders op

De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Als u slaapt, ruikt u niets. U wordt dus niet wakker van de rooklucht. En doordat de rook veel giftige gassen bevat, raakt u al snel in een diepe bewusteloosheid. Vaak al binnen enkele minuten! Rookmelders zijn dus echt van levensbelang.

Rookmelders verplicht vanaf 1 juli 2022

De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Als u slaapt, ruikt u niets. U wordt dus niet wakker van de rooklucht. En doordat de rook veel giftige gassen bevat, raakt u al snel in een diepe bewusteloosheid. Vaak al binnen enkele minuten! Rookmelders zijn dus echt van levensbelang! Daarom zijn rookmelders per 1 juli verplicht in elke woning. Is er een rookmelders kapot? Vul dan een reparatieverzoek in! Het kan zijn dat er nog garantie zit op uw rookmelder of dat u zelf de batterij van uw rookmelder moet vervangen.

Zelf een brand blussen

Een beginnende brand in uw woning kunt u vaak zelf blussen. Zorg wel altijd dat u en uw medebewoners zonder moeite en gevaar kunt weg kunnen komen. Realiseer wel dat rook giftig is en inademen is dus levensgevaarlijk!

Gebruik NOOIT water voor het blussen van een brand door olie of vet (vlam in de pan) of als de oorzaak een elektrisch apparaat is. Sluit een pan af met een passende deksel of gooi er een blusdeken overheen.

Bij de overige branden is water vaak genoeg om een beginnend brandje te blussen. Zorg dus voor een tuinslang die lang genoeg is om iedere plaats in de woning te bereiken en houd deze permanent aangesloten op de waterleiding.

Schuimblussers zijn zowel thuis als op vakantie prima geschikt voor het blussen van kleine branden door vaste en vloeibare stoffen. Schuimblussers geven nauwelijks schade en zijn al rond 20 euro te koop.

Een blusdeken is een deken van moeilijk brandbaar materiaal. Het is een handig blusmiddel als iemands kleren in brand staan en bij brand in een televisietoestel of bijvoorbeeld een brandende prullenbak. Een blusdeken heeft u al vanaf 10 euro.

Gas

Vermoedt u dat er ergens een gaslek is? Neemt u dan direct contact met ons op door te bellen naar 079-343 80 00.

Hennep

Het kweken van hennep is illegaal en gevaarlijk. Samen met de gemeente Zoetermeer en andere partijen pakken wij de thuistelers hard aan.

Heeft u een vermoeden van een hennepkwekerij?

Meld dit dan bij de politie of bij ons:

 • Politie: 0900-8844
 • Politie: 0800-7000 (gratis en anoniem)
 • De Goede Woning: 079-343 80 00 (dat mag anoniem) of woonservice@dgw.nl

Hoe gaat het dan verder?

De politie stelt een onderzoek in. Als blijkt dat het om een hennepkwekerij gaat, wordt het pand ontruimd. Huurcontract wordt direct ontbonden. Als huurders het huurcontract niet zelf schriftelijk opzegt, spannen we een gerechtelijke procedure aan tegen huurder. De kosten van deze rechtzaak zijn voor de huurder.

Inbraak

Een inbreker heeft maar 'heel even' nodig om binnen te komen. Gelukkig kunnen al een paar simpele handelingen een inbraak voorkomen.

Tip 1) Draai de deur op slot als u weggaat.

Als u de voordeur alleen maar dicht trekt, dan kan deze met een creditcard of hard stuk plastic zo open gemaakt worden. Ook wel bekend als de flippermethode.

Tip 2) Zorg dat uw huis een bewoonde indruk maakt.

Inbrekeres zijn in de wintermaanden het meest actief in de vooravond. Immers, als het 's avonds donker is en er brandt op dat moment geen licht in een woning, weet een inbreker dat er niemand thuis is. Zorg voor een lichtschakelaar of laat licht branden.

Tip 3) Sluit alle ramen als u weggaat.

Als een insluiper via een open raam de woning binnen kan komen, heeft hij aan een paar minuten genoeg om uw spullen mee te nemen. Doe daarom alle ramen dicht als u weggaat. Ook dak- en wc-raampjes. Zelfs als u maar heel even de deur uit bent.

Tip 4) Laat geen sleutels aan de binnenkant van de deur zitten.

Een inbreker hoeft dan alleen maar een raampje in te slaan en kan de deur zo van het slot draaien. Of hij boort met een handboor een gaatje in het kozijn om bij de sleutel te kunnen. Dit is de zogenaamde gaatjesboormethode.

Tip 5) Haal ladders en vuilcontainers zo veel mogelijk weg.

Inbrekers proberen vaak via hoger gelegen verdiepingen het huis binnen te komen. Haal daarom alles weg waarlangs een inbreker omhoog kan klimmen. Lukt dat niet, zorg dan voor goede beveiliging op alle ramen en deuren op hoger gelegen verdiepingen.

Koolmonoxide

Koolmonoxide, ook bekend als CO, staat bekend als de sluipmoordenaar. Het gevaarlijke van koolmonoxide is: je proeft of ruikt het niet.

Hoe herkent u koolmonoxidevergiftiging?

De eerste lichamelijke symptomen van een koolmonoxidevergiftiging lijken op een griepje: lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid. Ook voel u zich verward, slaperig en u krijgt een versnelde hartslag. Bij een hoge concentratie koolmonoxide treden er ernstige symptomen op zoals: bewusteloosheid, coma, blijvende hersenschade met mogelijk overlijden als gevolg.

Wat te doen bij CO-vergiftiging?

 • Zet alle ramen en deuren zo ver mogelijk open
 • Waarschuw je huisgenoten
 • Ga zo snel mogelijk naar buiten
 • Bel 112 en volg de aanwijzingen van de hulpdienst op
 • Raadpleeg een huisarts
Kijk voor meer informatie op www.koolmonoxide.nl
Legionella
Legionella is een bacterie die in de grond en in (leiding)water voorkomt. Meestal vormt de bacterie geen gevaar, omdat het in kleine aantallen voorkomt. Legionella kan schadelijk zijn voor de gezondheid als het in grote aantallen in het water aanwezig is. Bij normaal dagelijks gebruik is er geen enkele reden tot zorg. Legionella wordt pas een probleem als de bacterie zich vermenigvuldigt en via verneveling (zeer kleine druppels in de lucht) wordt ingeademd en in de longen terecht komt. Samen met het drinkwaterbedrijf zorgen wij ervoor dat de legionellabacterie geen kans krijgt. U bent zelf ook verantwoordelijk voor de kwaliteit van het drinkwater in uw woning.

Wat kunt u zelf doen?

Thuis
 • Zorg dat de temperatuur van het douchewater bij het tappunt minimaal 60°C wordt. De legionellabacterie kan niet leven bij temperaturen boven de 60°C.
 • Bent u een aantal dagen weggeweest? Spoel bij thuiskomst de leidingen door. Eerst één minuut warm water en daarna één minuut koud water.
 • Voorkom bij het doorstromen van de douchekop het vernevelen van water. Demonteer de douchekop of leg deze in een emmer met water. Blijf er niet naast staan, loop even weg.
 • Heeft u een luchtbevochtiger? Maak wekelijks de sproeiers schoon met chloor.
 • Laat de tuinslang na gebruik goed leeglopen. Ook kunt u beter niet fijnnevelig sproeien.
 • Reinig jaarlijks uw tappunten. Demonteer de douchekop en/of perlator. Leg deze een paar uur in ontkalkmiddel, azijn of WC-eend. Spoel het geheel met warm water schoon. Monteer de douchekop en/of perlator. Als er geen douchekop of perlator aanwezig is, dan is de aanwezige kalkafzetting met ontkalkmiddel en borstel te verwijderen.
Niet alle waterbronnen vormen een besmettingsgevaar. Denk aan waterbakjes van cv-radiatoren, koffiezetapparaten, stoomstrijkijzers, ligbaden en de airconditioning van uw auto.
Op vakantie
Als uw douchewater in het hotel of op de camping op de heetste stand niet hoeft te worden gemengd met koud water, kunt u beter niet douchen. Meld de klacht bij de eigenaar, het reisbureau of de Stichting Veteranenziekte. Baden is altijd beter dan douchen. Als er geen bad is, gebruik dan een washandje.

Wilt u meer weten over legionella?

Kijk dan op de website van Stichting Veteranenziekte.
Ongedierte

Met ongedierte bedoelen we diertjes zoals muizen, wespen, wandluizen, mieren, torren, kevers, vlooien, horzels en zilvervisjes.

Rat(ten) gezien? Meld dit via zoetermeer.nl/contactformulier. Hoe meer meldingen, hoe beter. Samen met de gemeente Zoetermeer zorgen we ervoor dat de aanwezigheid van ratten beheersbaar blijft. Lees hier wat u zelf kunt doen om ratten in woongebieden terug te dringen.

In uw eigen woning
U bent zelf verantwoordelijk voor het bestrijden van ongedierte in uw woning, in de tuin of op het balkon. Ook de kosten zijn voor uw eigen rekening.

In de gemeenschappelijke ruimte

Zit er ongedierte in de gemeenschappelijke ruimten? Dan zorgen wij voor de bestrijding. De kosten zijn voor onze rekening of de Vereniging van Eigenaren.

Vocht en schimmel

In sommige woningen kan hinder ontstaan door vocht en schimmel. Het ruikt dan muf en er kunnen vochtplekken of schimmel ontstaan. Meestal ontstaat dit door een combinatie van bouwkundige factoren en het gebruik van de woning. Vocht en schimmel in huis is niet gezond. Gelukkig kunt u er vaak zelf wat aan doen.

Schimmels komen altijd door te veel vocht in huis. Heeft u schimmelplekken schoongemaakt, maar niets aan het vocht in huis gedaan? Dan komt de schimmel waarschijnlijk snel terug.

Vocht en schimmel voorkomen
 • Ventileer uw woning 24 uur per dag. Bij ventileren staan er tenminste 2 roosters en/of ramen open, waardoor u constant de lucht ververst.
 • Zet tijdens en/of na het douchen, schoonmaken, wassen of koken de afzuiginstallatie hoog en/of open een raam of deur naar buiten. Doe dit tot een half uur na de activiteit. Zo voert u het vocht af.
 • Droog na het douchen de muren en vloer met een trekker.
 • Hang natte was en natte handdoeken buiten te drogen of gebruik de droger.
 • Hou bij het koken zoveel mogelijk de deksel op de pan.
Zorg ervoor dat het niet te koud in huis is

In een koud huis ontstaan eerder schimmels.

 • Zet de verwarming overdag op 18°C of hoger. Verwarm niet alleen de woonkamer, maar het hele huis. In kamers waar het vaak koud is, krijgen schimmels meer kans om te groeien.
 • Zet de verwarming ’s nachts op 15°C. Doe de verwarming nooit helemaal uit!
 • Zorg voor een goed verwarmde badkamer.
 • Zorg ervoor dat de gordijnen niet tegen de verwarming hangen. Zet er liever ook geen meubels tegen aan.
Meer tips

Op de website van GGD Haaglanden vindt u meer handige tips.

Schimmels weghalen

Maak schimmelvlekken zo snel mogelijk schoon. Het beste is om hiervoor een toegelaten schimmelbestrijdingsmiddel te gebruiken. Laat de plek na het schoonmaken drogen en gebruik daarna schimmelwerende muurverf.

Video's

Bekijk hieronder de video's van GGD Haaglanden met tips over ventileren en verwarmen.

In geval van brand

 • Blijf kalm
 • Waarschuw de overige bewoners
 • Vlucht volgens uw eigen vluchtplan
 • Blijf dicht bij de grond
 • Gebruik nooit de lift
 • Bel direct 112

Meld verdacht gedrag!

Bel 112 bij (inbraak)verdachte situaties