Verwarming

Heeft u een storing aan de verwarming? Lees hier wat u kunt doen.

Eigen CV-ketel

U heeft een eigen CV-ketel. U regelt zelf de temperatuur in uw woning.
Is er een storing? Controleer dan de waterdruk en vul zo nodig de ketel zelf bij. Is het probleem daarna niet opgelost? Geef het aan ons door via Reparatie melden - De Goede Woning (dgw.nl) of bel 079-343 80 00.

Boiler
U heeft een boiler van Eneco. Hiervoor sluit u bij het aangaan van de huurovereenkomst met DGW ook een huurcontract bij Eneco af.
Zijn er problemen met de boiler (bijvoorbeeld geen warm water of problemen met de kraan van de boiler)? Geef het door aan Eneco via tel. 088 – 8955144.
Kijk voor meer informatie op www.eneco.nl.
Blokverwarming

Bij een gebouw met blokverwarming leveren wij de warmte. Als de blokverwarming in uw complex uitvalt, proberen wij dit zo snel mogelijk te verhelpen.
Heeft u een probleem met de verwarming en is er blokverwarming in uw complex? Geef het aan ons door via Reparatie melden - De Goede Woning (dgw.nl) of bel 079-343 80 00.

Advies: verhoog uw maandelijkse voorschot

De prijs voor gas is in 2023 sterk gestegen. De overheid betaalde afgelopen jaar een groot deel van deze extra kosten. Deze subsidieregeling (ook wel TTB genoemd) is per 1 januari 2024 stopgezet. De prijs voor de verwarming van uw woning gaat hierdoor omhoog.
Advies: verhoog uw maandelijkse voorschot warmtelevering
Zo kunt u voorkomen dat u bij de eindafrekening volgend jaar een groot bedrag moet bijbetalen.

Via de servicekosten betaalt u maandelijks een voorschotbedrag aan De Goede Woning voor de warmtelevering. Het bedrag verschilt per woning en is afhankelijk van uw eigen gebruik. Elk jaar voor 1 juli ontvangt u de eindafrekening over het afgelopen kalenderjaar en krijgt u bericht of u geld terugkrijgt of moet bijbetalen. Dit is afhankelijk van de hoogte van uw maandelijkse voorschotbedrag en de hoeveelheid gas die u heeft gebruikt. Op basis van uw gebruik wordt dan ook het nieuwe voorschotbedrag vastgesteld.

Kijk voor meer informatie bij Veelgestelde vragen voorschot warmte - De Goede Woning (dgw.nl)

Hoe kan ik mijn voorschot aanpassen?

Stuur een mail naar huuradministratie@dgw.nl. Zet in de onderwerpregel 'aanpassing voorschot' en vermeld in de mail uw naam en adres en geef aan wat uw nieuwe voorschotbedrag moet worden.

Hoe koopt De Goede Woning gas en elektriciteit in?

We kopen gas en elektriciteit in via Aenergie. We hebben een jaarcontract waarin de prijzen voor gas en elektriciteit zijn vastgezet. Aenergie is een inkoopcollectief voor en door woningcorporaties. Om de tarieven zo laag mogelijk te houden, koopt Aenergie gas en elektriciteit in op het moment dat de voorwaarden het voordeligst zijn. Dit doet Aenergie verspreid over het hele jaar. Kijk voor meer informatie op Energie voor woningcorporaties, zorginstellingen en VVE's | Aenergie

Wat verdient DGW aan gas en elektriciteit?

De Goede Woning verdient hier niets aan. We kopen gas en elektriciteit in bij Aenergie. Op basis van uw eerdere verbruik brengen we maandelijks een voorschot in rekening.
Bij de eindafrekening verdelen de meetbedrijven Techem, Ista en WMS per woning de kosten op basis van het daadwerkelijke verbruik. Was uw voorschot te hoog? Dan krijgt u geld terug. Was uw voorschot te laag? Dan betaalt u bij. We proberen het voorschotbedrag vooraf zo goed mogelijk in te schatten en stellen dit elk jaar bij.
Elk jaar voor 1 juli ontvangt u de eindafrekening over het afgelopen kalenderjaar en krijgt u bericht of u geld terugkrijgt of moet bijbetalen.

Eigen contract voor elektriciteit

Voor het gebruik van elektriciteit in uw woning heeft u zelf een contract met een energieleverancier afgesloten. Er zijn veel verschillende soorten energiecontracten. Veel energiemaatschappijen hebben de afgelopen tijd informatie over de nieuwe tarieven naar hun klanten gestuurd. Bij de meeste contracten zijn de tarieven flink omhoog gegaan. Het kan verstandig zijn om ook bij uw energieleverancier uw voorschotbedrag te verhogen. Neem hiervoor contact op met uw energieleverancier.

Tijdelijk Noodfonds Energie / Geldpunt

Heeft u een laag inkomen en een hoge energierekening? Dan kunt u misschien hulp krijgen van het Tijdelijk Noodfonds Energie van de overheid.
Op de website van het Noodfonds leest u hier meer over.

U kunt voor gratis hulp bij geldzaken contact opnemen met:

Warmtepomp

Uw woning wordt verwarmd met een warmtepomp. Is er een storing? Controleer dan eerst de waterdruk en vul zo nodig de warmtepompinstallatie bij. Hoe u dit doet staat in de bijgeleverde handleiding. U kunt ook de handleiding bij ons opvragen. Is het probleem daarna niet opgelost? Geef het aan ons door via Reparatie melden - De Goede Woning (dgw.nl) of bel 079-343 80 00.

Stadsverwarming

Als er iets aan de hand is met de stadsverwarming, neem contact op met Eneco via 0800-0072. Het telefoonnummer is ook te vinden op de box van Eneco in uw woning.
Kijk voor meer informatie op Storingen stadswarmte I Eneco

Energielabel

Bekijk het energielabel van uw woning via Zoek je energielabel | Energielabel

Elke 10 jaar moet het energielabel van een woning opnieuw worden vastgesteld. In 2020 heeft de overheid een nieuwe rekenmethode vastgesteld voor het bepalen van de energielabels. Iedereen moet deze methode gebruiken. Door de nieuwe rekenmethode hebben veel woningen een ander energielabel gekregen dan ze bij de oude rekenmethode hadden. Het kan daardoor zijn dat uw woning nu een ander energielabel heeft, dan op het moment dat u in de woning kwam wonen.

Maak ruimte voor de verwarming

Zorg ervoor dat de verwarming goed de ruimte kan verwarmen. Zet de bank een stukje bij de verwarming vandaan en hang geen gordijn voor de radiator.
Deze en andere tips zijn te vinden op
https://www.zoetermeerbespaart.nl/onze-bespaartips/